Opinion

20 april 2011 al-Qaida, i Nordafrika, i växande

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 20 april 2011

Läser en artikel i International Herald Tribune från i förrgår. Rubrik: ”Al Qaeda stirs again”. Juan C. Zarate har skrivit den. Här början på den, fritt översatt:

Många i väst noterade nöjda al-Qaidas tystnad i samband med upproren i den muslimska världen i år – sekulära icke-våldsliga protester, ledda av en högutbildad ungdom inställd på att avhjälpa långvariga missförhållanden, en ungdom som ställde demokrati i sikte och tycktes lämna al-Qaida utanför.

Ja, den ”gammaldags” andan i den arabiska våren tycktes rentav representera ett existentiellt hot mot al-Qaidas extremistiska ideologi. Men i realiteten vet al-Qaidas ledare att ett strategiskt ögonblick nu är inne. De litar till den desillusion som oundvikligen följer på revolutionen, att den ger dem möjligheten att återställa sin prominiens i regionen.

Och nu tiger inte längre al-Qaida – går tvärtom till retorisk offensiv.

I uttalanden nyligen har Osama bin Ladins  ställföreträdare Ayman al-Zawahri och andra Qaida-företrädare sällat sig till de upproriska i Libyen, Egypten och på andra håll och utmålat Väst som en fiende till de arabiska folken.

I Nordafrika betonade ”al-Qaida av det islamiska Maghreb” att dom, medan massorna av upproriska strömmade genom Tunis och Kairos gator, hade slagits i bergen mot samma fiende. Anwar al-Awlaki, en Jemen-amerikansk präst ansluten till ”al-Qaida på den arabiska halvön” deklarerade att i revolutionens gryning ”våra mujahedinska bröder återigen efter tre århundraden av andnöd fått en chans att andas” och att ”möjligheternas stora dörr nu öppnats över hela världen”.

Mr. Zawahri avvisar både demokrati och diktatur och betonar att rättvisa, frihet och oberoende kan uppnås ”enbart genom jihad och motstånd intill den dag då den islamiska regimen etablerats”.

Juan C. Zarate från ”Center for Strategic and International Studies” betonar vidare i sin artikel att det kaos och den besvikelse som följt på revolutionerna ger al-Qaida nya stora möjligheter till rekrytering.

Man kan väl tillägga att EU:s hantering av den nya stora flyktingströmmen från norra Afrika också kan bli avgörande vad beträffar al-Qaidas rekrytering  – både här i Europa och i Nordafrika.

Stöter vi tillbaka de unga migranterna lär de bli ett lätt offer för fanatiskt jihad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: