Opinion

10/2 -11 (S), spotta upp dig!

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 10 februari 2011

Enligt Per Gudmundson i Svenska Dagbladet i dag har ett så kallat Engelsbergsseminarium visat att socialdemokratin numera inte vet vad man vill eller kan.

Det kan förstås hänga samman med avregleringarna. Maktutredningen konstaterade när den kom sommaren 1990 att riksdag och fackföreningar  förlorat en mycket stor del av sin makt när nu företag och enskilda kunde ta sina pengar och lämna landet.

Man har blivit tvungen – tycker ”man” – att ta bort förmögenhetsskatt och villaskatt och arvsskatt och större delen av progressiviteten.

Då har samhället försvagats. Det ligger nedrustat.

Vi har fått en mycket stor arbetslöshet. Många som kunde ha haft bra jobb i den offentliga sektorn – vård, skola, omsorg – går nu sysslolösa.

Till följd av främst detta har vi fått en allt större klasskillnad och en utbredd fattigdom, något som dömer många barn till en framtida fattigdom.

Reinfelt har återinfört klassamhället.

Systemet med friskolor bidrar till detta.

Vad som nu krävs av socialdemokratin – arbetarrörelsen – är ett kraftfullt medvetandegörande av den människofientliga politik som begrivs av motståndarna, som ju håller på att riva ner det solidariska samhället.

Man måsta våga tala om det arbetande folkets rätt till trygghet och lycka. Och att tala om att ett återställande av trygghet och fördelningspolitik bara kan ske genom en skattepolitik som gör samhället öppet och rikt. Det blir mycket roligare – för alla – att leva om alla har del i samhällets lycka. Ingen ska behöva vara rädd att sjukdom ska förstöra allt. Inte bara affärer ska vara öppna på söndagarna. Även bibliotek, museer och andra offentliga inrättningar ska vara öppna då – utan inträdesavgift och sent om kvällarna. Och skolorna, de kommunala, ska erbjuda alla lika möjligheter – med ett överflöd av materiel och hjälplärare. Man ska inte låta friskolor utarma de kommunala skolorna. Skolan är en riksangelägenhet. Klassamhället är fattigdomens jordemor.

Man tänker heller inte alltid på vilken bra kund den offentliga sektorn är. Vi samlar pengar på hög i rikets mitt och köper nyttiga saker åt alla.

I stället för att de rika köper en massa onyttigt åt sig själva och går omkring och skryter med det.

Eller tar pengarna till skatteparadis!

Folket äger landet – det är det första budet. Hur länge har man inte tänkt sig att alla skulle vara beredda att dö för landet om det blev anfallet!

Och kommer man inte att kräva det igen som en självklarhet när Tolgfors lilla legohär är på utlandstjänst under Nato-befäl? Och alldeles för liten för att klara fronten från Kilpisjärvi till Smygehuk?

Men vem vill ställa upp om man inte i övrigt delar på samhällsgemenskapen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: