Opinion

27/12 -10. Mäster Palm

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 27 december 2010

Fick ”Mäster” i julklapp av Margaretha. Precis vad jag önskat mig. Mäster är August Palm, skräddarmästare, socialdemokratisk pionjär, från Skåne, Fårabäck, Sallerups socken.

Han agiterar. Han landsförvisas. Bor med fru och barn en tid i Danmark. Blir halvt ihjälslagen. Återvänder till Sverige, bor i Malmö, jobbar hela tiden inom skräddaryrket, fortsätter agitera, grundar socialdemokratin, talar inför allt större publik, det är 1880-tal, säger bland annat:

– Detta är problemet, mina vänner. De besuttna äger full kontroll över sina egna medel, de vet att utnyttja samhället, dess resurser och arbetare för sin vinning. Men sanningen är att de saknar erfarenhet av samhället som helhet. (…) De förstår inte realiteterna hos andra än sig själva, de inser inte graden av nöd här i vårt land. Så varför i hela världen tror de sig lämpade att styra över våra huvuden? Sanningen är den, att en regering som bara bryr sig om de besuttna men ger blanka fan i de arma, är en usel regering!

Känns det inte aktuellt på något vis?

Dags för socialdemokratin att välja mäster Palm.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Knut Lindelöf said, on 04 januari 2011 at 22:21

    På pricken!

    Skriver förresten just ett stycke om Segerstedt, Wigforss, GHT, Göteborgsliberalismen och betydelsen för oss Göteborgare som var unga på 60-talet. Även du finns med på ett hörn. Vet inte vad det ska bli av det än. Vi får se. Det var roligt att se din hemsida och din blogg.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: