Opinion

20/10 -10 Flyttlass i Florida och …

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 20 oktober 2010

Sex grader plus. Margaretha cyklade iväg. Hon kanske får lov å dra cykeln, när hon ska hem sen i eftermiddag. Det ska bli busväder, sa dom på nyheterna, kuling och snö. Snart får jag väl börja ge koltrastarna mat. Nu går dom under tallarna härute och äter frön, sitter inte än i det självplanterade äppelträdet vid vägen och stirrar på den dörr genom vilken jag förväntas träda ut med ett fat smulor.

Apropå det håller matpriserna i världen på att gå upp.Torkan i Ryssland och på många håll i Afrika och översvämningarna i Kina, Pakistan, Indien o s v har lett till stor brist på mat och till kraftiga prishöjningar världen över. Alla arbetslösa och alla underbetalda får det svårt.

Det var ett reportage i morgonekot om en kille i Florida. Han var arbetslös och kunde inte betala på sina lån. Banken vräkte honom. Nu stod han med familj och flyttlass och visste inte vart han skulle ta vägen. Kanske kunde han få bo hos vänner. Arbetslösheten i USA är väldigt stor. Liksom i EU. Både dollarn och euron sjunker. I Grekland, Spanien, Portugal, Irland råder ren misär i stora folklager. Dessa länder tvingas nu skära ner på sina stats- och kommunutgifter, med ännu sämre konjunkturer som följd.

Det verkar inte som om man inom EU alls kan föra keynesiansk politik, den gamla hederliga, som räddade oss på 30-talet. I lågkonjunkturer lånar samhället upp stora summor och bygger upp nyttigheter som ger jobb stort – och så kommer hjulen i gång.

Stor arbetslöshet i hela EU. Då skär man ner – som i Storbrittannien. Eller höjer pensionsåldern – som i Frankrike. Eller ökar på stagnationen – som i Grekland.

Vad gör man i USA? Jag återkommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: