Opinion

30/9 -10 President Karzai gråter, CIA bombar

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 30 september 2010

President Karzai samlar afghanska ledare. Tillsammans bildar de ”Höga fredsrådet”. Meningen är att man nu ska söka kontakt med talibanerna för att få till stånd förhandlingar, ”försoning”, ”fred”.

I månader, heter det i International Herald Tribune, har presidenten uttryckt önskningar om förhandlingar med talibanerna. Och gradvis har han faktiskt fått visst stöd av USA och Nato för sin plan.

Folk i president Karzais närhet säger att han allt tydligare uttryckt tvivel på möjligheten av en seger i kriget.

Häromdagen blev detta mycket tydligt. Han framträdde i en skola, talade till barnen. Begivenheten sändes i TV. Och plötsligt började han gråta. Han talade om sin treårige son. Han sa sig vara rädd att kriget skulle tvinga pojken att lämna landet, att gossen kunde drabbas av ödet att växa upp i exil.

Samtidigt som Karzai gråter och söker fred med talibanerna ökar CIA bombningarna mot talibanernas ledare och al-Qaida på andra sidan gränsen, i Pakistans bergstrakter: Waziristan. Dessa bombningar har under september ökat drastiskt, heter det i Herald Tribune.

Man får inte intrycket av samordning.

Troligen vill CIA inte ha någon fred. Då skulle talibanerna ta över, tror man nog.

Pakistans regering är förbannad. al-Qaida har för länge sedan lämnat Waziristan, betonar man. USA:s bombande – med obemannade flygplan, ”Drönare” – drabbar mest civilbefolkningen där i bergen, människor som är ursinniga över Pakistans allians med USA.

Och Obama? På honom väntar ett val, som troligen går republikanerna väl i händer. Han måste hålla på CIA, som älskas av högern och han måste stödja fredstrevare, som i någon mån älskas av hans eget parti, som rymmer både höger och vänster.

Kriget har pågått i nio år.

Och SVT – Rapport och Aktuellt – berättar de något om detta, ges det här fortlöpande rapporter från de slagfält svenska soldater – EU-ländernas soldater tillika, vi är ju med i EU! – trampar?Analyser? Nej. De radikala analyserna finns i amerikansk liberal press.

Nyhetsförmedlingen i Sverige från Afghanistan liknar mest en förträngning. Saken är för svår. Det präglade också valdebatten. Man vill helst etablera svart-vitt. Men saken är gråsprängd, och hyckleri spränger sig in. ”Frihet – tyranni”. Väger en solkig fred upp tusentals döda amerikaner, tusentals döda afghaner, män, kvinnor och barn? Var resultatet värt vad man vann när man valde att gå i krig mot en hel nation i stället för att söka lagföra de skyldiga till 11 september, al-Qaida?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: