Opinion

27/8 -10 Mona Sahlin lysande

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 27 augusti 2010

Mona Sahlin var lysande i utfrågningen igår kväll. Lugn, leende, suverän i sina svar fick hon utfrågarna att framstå som ett par tämligen ytliga sällar, som främst var ute för att snärja – inte för att väljarna skulle få upplysning om den politiska målsättningens verkliga karaktär. Till det bidrog programmakarnas häpnadsväckande idé att låta en gatumusikant representera – och öka på – det journalistiska drevet mot Sahlin. I ett framträdande som avbröt utfrågningen skändades den inbjudna partiledaren.

 TV är ibland måttlöst i sin vulgära popularitetsjakt. Jag tror denna började på allvar i och med TV4. Man drevs att konkurrera om tittarsiffror. Det går före seriös upplysning. Både Rapport och Aktuellt försämrades i och med TV4:s inträde.

Utfrågarna i går, Knutson och Hedenmo, verkade okunniga om politikens grundfrågor. Jag undrar om de ens läst Maktutredningen. Den vore nyttig läsning för många i dessa dagar. Där finns bland annat förklaringen till varför det är så svårt – nästan omöjligt – att föra socialdemokratisk politik – i stort sett en keynesiansk politik – numera. Efter avregleringarna av kredit- och valutapolitiken – fullbordade 1989 – har samhället förlorat möjligheten att – exempelvis – med stora satsningar bekämpa arbetslösheten, som nu ligger på en nivå som var omöjlig på 80-talet, då man ännu kunde föra en högskatte- och jämlikhetspolitik som möjliggjorde mycket omfattande statliga initiativ.

I dag kräver både klimatpolitiken och arbetspolitiken resoluta åtgärder, men programmen har blivit farligt blygsamma, eftersom de folkvalda inte längre har tillräcklig makt över resurserna i landet. Man kan nu hur lätt som helst ta sitt ägande och sitt kapital och investera på annan ort.

Dagens Nyheters dåvarande nyliberale ledarskribent – sedermera chefredaktör – Hans Bergström uttryckte det där klart och tydligt 1994 när han skrev: ”Vad innebär ‘avkastningsskatt’ när svenskar kan köpa pensions- och kapitalförsäkringar i England eller Norge eller varsom.”

”Eller varsom”. Hans Bergström var hånfull. Hans budskap till dem som ingenting äger var deras maktlöshet.

I Maktutredningen som kom med sitt betänkande sommaren 1990 skrev man bland annat detta om avregleringarnas betydelse: ”Kapitalägarnas makt stärks i förhållande till arbetskraften och i förhållande till regering och riksdag. (…) Möjligheten till exit,dvs utlokalisering av kapitaltillgångar till andra länder, utgör ett reellt hot i samband med förhandlingar med arbetskraften (fackföreningarna).”

Det är främst i detta som Mona Sahlins och socialdemokratins svårigheter bottnar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: