Opinion

3/7 -10 Arbetslöshet och vinstvård

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 03 juli 2010

Argentina spelar mot Tyskland. I sydafrika är det vinter. Här – i Glava – är det tretti grader varmt. Jag läser gårdagens tidning. På Brännpunkt i Svenskan skriver Ilmar Reepalu:

”Kommunerna och landstingen har gått igenom en period av väldigt tuffa nedskärningar. Både 2009 och 2010 har de allra flesta kommuner och landsting tvingats att minska sin budget och därmed sin personal. Enbart i Malmö är det frågan om nära 400 personer och sammanlagt i kommunssverige … 24000.”

Dagens tidning, Svenskans Näringsliv sidan 6:

”Investor köper vårdbolaget Aleris. Det är ett tecken i tiden.”

Vidare:

”Idag går 20 procent av gymnasieeleverna och 10 procent av grundskoleeleverna i en friskola. Cirka 15 procent av landstingens och kommunernas verksamhet utförs av andra aktörer än kommunerna och landstingen själva. Numera accepteras avregleringen och privatiseringarna av de flesta politiska partier. Men det är ändå kontroversiellt när privata vårdgivare gör stora vinster eller tar ut stora utdelningar.”

”Även om vårdgivarna har levererat den tjänst som beställts anses det av många vara skattepenger som går till privata vinstintressen. Det väcker ofta ont blod.”

”Sedan är det en annan sak att vinst kan tas ut på olika sätt. De som arbetar i verksamheten och kanske äger den kan ge sig själva stora löner eller andra förmåner.”

”Vårdgivaren kanske ägs av ett riskkapitalbolag eller börsbolag som lånat ut pengar till vårdbolaget och tar ut en ränta som ligger klart över marknadsräntan.”

”Det finns många sätt att ta ut vinst på”

Oj!

Bäst att rösta till hösten på ett parti som garanterat är emot privatiseringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: