Opinion

30/5 -10 Aftonbladet och Mona Sahlin

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 30 maj 2010

Var i Täby Centrum, köpte Aftonbladet, blev förskräckt.

Det finns bara en riksspridd tidning med förtecknen till vänster.

LO ägde den men sålde den till Schibsteds, ett norskt tidningsföretag som också äger Svenska Dagbladet.

Nu stöder bara ledar- och kultursidan socialdemokratin.

Men igår, på kultursidan, skriver man om Sahlin: ”Ju mer socialdemokraternas partledare syns, desto sämre går det för partiet.”

Det är val om tre månader, och Aftonbladet är på väg att sabba partiet, talar i stora rubriker på sidorna 10 och 11 om ”Sahlins krasch”, släpper fram Kjell-Olof Feldt som yttrar: ”Jag har aldrig varit positiv till samarbetet, det betyder att vi måste släpa på Vänsterpartiet. Det blir svårt för S att samarbeta med ett parti som inte begriper vad regeringsansvar innebär.”

Det var Kjell-Olof Feldt som förde socialdemokratin in på den politik som ledde till krisen 1990: avregleringar i stora steg. Läs maktutredningen (1990). Där förutsåg man konsekvenserna av den internationalisering som valutaregleringens avskaffande innebar:

1) ”Internationaliseringen minskar de inhemska producenternas lönsamhet och marknadsmakt.”

2)”Kapitalägarnas makt stärks i förhållande till arbetskraften och i förhållande till regering och riksdag.”

3)”Möjligheten av exit, dvs utlokalisering av kapitaltillgångar till andra länder, utgör ett reellt hot i samband med förhandlingar med arbetskraften (fackföreningarna).”

4)”Kapitalägarnas ökade handlingsutrymme medför att förhandlingsutrymmet för arbetskraft och handlingsutrymmet för politiker inskränks.”

5)”Möjligheten att föra en autonom svensk stabiliseringspolitik har således minskat genom den minskning av antalet ekonomisk-politiska medel som avskaffandet av valutaregleringen innebar.”

6)”När den svenska kapitalmarknaden är fullständigt integrerad med den internationella kapitalmarknaden kommer avvikelser i form av mer ambitiösa men också för producenterna mer kostnadskrävande krav, t.ex. vad miljö, skatter, arbetsvillkor och tekniska standards, att ge upphov till tydligare effekter på lönsamheten i berörda delar av ekonomin. (…) Innebörden av detta är att andra än ägarna av kapital, t ex arbetskraft och jordägare, måste bära en större del av, och i fallet av fullständigt internationaliserad kapitalmarknad på lång sikt hela, kostnaden för den mer ambitiösa och mer kostnadskrävande politiken.”

Vad maktutredningen i själva verket konstaterar är att det nu – efter Kjell-Olof Feldts och Ingvar Carlssons 80-talspolitik – är praktiskt taget omöjligt att föra en socialdemokratisk politik, i all synnerhet utan stöd av vänsterpartiet och miljöpartiet.

Vi har nu en ungdomsarbetslöshet på 28 procent.

Reinfeldt för en politik som onödigt förvärrar läget, inte minst i miljöfrågan. På längre sikt är hans hållning destruktiv. 

Mona Sahlin har goda argument och kämpar för en god sak, vars krav inte är omedelbart populära.

Försvåra det inte ytterligare för henne!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: