Opinion

18/5 -10

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 18 maj 2010

Ekorren har gått in i fågelholken i björken på södra sidan av huset. Bor han där eller ofredar han? Det doftar hägg. Skottkärran står där full med kompostjord. Sedan! Måste in igen.

Strama åt i en lågkonjunktur.

Svenska Dagbladet, stor bild av Anders Borg, svensk finansminister:

”Finansminister Anders Borg, på väg till Bryssel för krismöte i dag, efterlyser en ny pakt för att strama åt statsfinanserna inom EU. Kraftfulla åtgärder som kommer att dämpa konjunkturen – även den svenska.”

Arbetslösheten är rekordhög i hela Europa. I Sverige ligger den över 9 procent! Ser man bara till ungdomsarbetslösheten i Sverige så ligger den på  –  28 procent, en förfärande siffra.

Dit har avregleringarna och EU-medlemskapet fört oss. Vi kan inte längre föra en keynesiansk politik. John Maynard Keynes – hans ideer blev räddningen efter det begynnande 1930-talets kris.Boken hette ”The general theory of employment, interest and money”. Staten ska föra en aktiv sysselsättningspolitik. I lågkonjunktur öser man på med stora projekt: vägar, järnvägar etcetera.

I en avreglerad ekonomi kan man inte detta. Man har gjort sig av med stora resurser och kan inte återföra de skatter man avskaffat eller sänkt kraftigt, för då tar de rika sina pengar till skatteparadisen. Caymanöarna, Luxemburg, Schweiz.Där finns nu många svenska miljarder som kunde ha använts bättre.

Hela det nyliberala köret har förstört möjligheten att bekämpa fattigdomen.

I ett Europa med skyhög arbetslöshet ska man nu dra ner på den statliga och kommunala verksamheten och på välfärdens beställningar.

Man skapar nu från staternas sida mera fattigdom, störra klassklyftor.

Man åstadkommer mera lidande än det redan förefintliga. Vad får det i sin tur för konsekvenser?

Lägg härtill den fattigdom vi redan ser dagligen. Tiggarna på gatorna. Och de papperslösa. De kan i dagens EU räknas i miljoner?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: