Opinion

16/5 -10 Vår här. Sommar i Kandahar

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 17 maj 2010

Nu ska jag väl komma igång igen, fast våren vill bedöva mej. Gullvivorna är rena knarket, och björkarnas späda löv sänder ut ett slags trevanden över kroppen efter sina rapporter till luktorganen.

Undrar hur det är i Swatdalen.Eller i trakterna av Kandahar. Talibanerna. De  är inte slagna. Tvärtom tycks de stå starkare nu än på länge. President Karzai vill förhandla med den ledande talibanen, Mullah Muhammad Omar. Det vill inte USA. USA vill förhandla ur en styrkeposition. Militära segrar ska till, medan man bakom fronten knyter upp svansen på olika stammar i olika delar av landet. Modellen är Irak, där man undan för undan fick olika fraktioner av folk och religionstillhörighet att sälla sig till ockupationsmakten.

Men Afghanistan är inte Irak, betonar James Dobbins i International Herald Tribune (12/5). Talibanerna är inte bara starka – och ännu starkare trots åtta års krig. De är dessutom enade. Man kan inte splittra talibanerna inbördes.

De två lägren i Afghanistan kommer aldrig att kunna enas i en fred så länge deras främmande sponsorer underblåser konflikten, skriver Dobbins. Han var USA:s speciella sändebud i Afghanistan 2001 – 2002.

Väst försöker skapa ett humant Afghanistan medan man för krig mot huvudparten av dess invånare. Man lyckas påfallande dåligt, men håller på och håller på i denna aktion som det är svårt att inte se som en kollektiv bestraffning för al-Qaidas brott mot USA 2001. Det är inte menat så … men … faktum. Så mycket lidande, så många döda, så många sårade, så många som måste leva i flyktingläger. Många unga män och kvinnor ger sig av från Afghanistan, flyr genom Iran, kommer till Turkiets västra kust, tar sig över till Grekland, tar sig till Sverige, skickas tillbaka till Grekland … osv …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: