Opinion

12/1 -10 Ashton – ”hon hade svar på allt”

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 12 januari 2010

EU har fått en utrikesminister. Alltså, en utrikesminister över alla utrikesministrar inom EU? Catherine Ashton. Baronessa. Har suttit i brittiska regeringen. Det var när Tony Blair var premiärminister och Storbritannien valde att gå i krig mot Irak tillsammans med Bush. Det skedde under den falska förespeglingen att Irak hade massförstörelsevapen.

Så nu ska vi inordnas i en utrikespolitik av ungefär det slaget. Ytterligare en tand i vår självständighet utslagen. Om vi får en socialdemokratisk utrikesminister till hösten, kan hon eller han hävda sig mot Ashton?

EU-parlamentet – våra valda representanter – ”grillade” henne igår. Efter vad jag förstår av DN:s rapportering fick hon inga hårda frågor, exempelvis vad hon ska göra med EU:s avtal med diktaturerna i Afrika om att hålla migranterna borta – ett slags djävulskontrakt. Eller det faktum att man gjort Marocko till något slags nav i ”Medelhavsunionen” och vad detta  betyder för Västsahara? Är Västsahara indirekt ett slags koloni åt EU. Betyder inte fiskeavtalet med Marocko det, exempelvis?

Och vad är Catherine Ashtons recept i ”kriget mot al-Qaida” – hur ska det bedrivas så att det inte leder till al-Qaidas ytterligare växt, i Afrika exempelvis?

”Vem som än talar för Europa så borde det vara med samma röst. 27 utrikesministrar, EU-kommissionen, Rådets ordförande, kommissionens ordförande, medlemmarna i det här huset – och jag”, sade Ashton enligt Svenska Dagbladet till ledamöterna i utrikesutskottet. 

Men hur lydde frågan? Vem bestämmer vad man är enig om?  Storbritanniens intressen torde komma att väga mycket i den vågskålen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: