Opinion

11/1 -10 Hanne Kjöller och vargen

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 12 januari 2010

Tio grader kallt. En halv meter snö. Blå skymning. Ingen varg i sikte här i Danderyd. Skönt för rådjuren, som jag dock inte sett på länge. Hur står de ut med kylan? Står tätt ihop. En koltrast sitter i äppelträdet som invaderat rosenbusken. Helvetes kallt också för den. Jag har satt ut jordnötter; fett värmer.

Hanne Kjöller, ledarskribent på DN, tycker inte folk ska välja att bo i skogstrakterna om de inte tycker om vargar.

Denna käcka meningsyttring får mig att minnas dagen i Dalsland för några år sen, när jag åkte till Bengtsfors i skolbussen tillsammans med mina barnbarn, som bodde väldigt trevligt på landsbygden där.

Bussen for genom skogen, stannade gång på gång. Det kom barn ur skogen och steg på bussen, hejade på kompisarna, satte sej. Här fanns inga gatlyktor, bara en väg och gott om skog vari  man säkert de rätta årstiderna kunde plocka bär och svamp.

Numera finns varg också i Dalsland. Fårfarmare får se upp. De har ärvt ett ställe kanske, de klarar sig, de har arbete med skogsplantering, de åker till tätorten och jobbar.

Det är fint att växa upp på landet. Man kanske har valt det för barnens skull. Men plötsligt blir det svårt. Nu finns det varg. Kan man ha får då, ett bra extraknäck? Kan man låta barnen gå ensamma ut till skolbussen. Om vargen river ett får, varför inte Lisa som går i klass två och är på väg till bussen. Flocken är stor. Barnet är litet och ensamt. I Dagens  Nyheter tycker man jag är feg, kanske. I varje fall att jag borde flytta till något ställe där miljonprogramhusen står tätt. Men det är ju jättefint när barnen kan springa ut i skogen och plocka blommor eller bär. Hur ska jag våga låta dom göra det om det finns varg. Ska jag vara orädd å deras vägnar?

Allemansrätten innebär en stor frihet i Sverige. Får vi mycket varg här decimeras allemansrätten allvarligt. I praktiken. Men kanske inte om vi som bor i stan hejar på mödrarna och papporna och fårägarna ute på landet. Hej, hej var tappra och glada … Lilla Lisa klarar sig nog. Varför tar ni inte bilen förresten och kör henne själv hela vägen till skolan? Går inte! Kan inte lämna de mindre barnen, och Kalle är redan på jobbet. Ja, ja, det ligger ju åt andra hållet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: