Opinion

8/1 -10 Dubbelagent, Obamas krig

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 08 januari 2010

Vaknade nyss. Klockan är sju. Det har inte snöat i natt. Tio grader kallt, tror jag. Känslan av välbefinnande, var kommer den ifrån. Tryggheten. Kärleken.

Slog på radion. Obama förklarar krig mot al-Qaida. Erinrade mej artikeln jag läste igår i International Herald Tribune, om den jordanske dubbelagenten Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi.

CIA hade varit så hoppfull om honom. Han kunde informera om var al-Qaidas toppledare befann sig, flera av dem. Man hade till och med berättat för Vita Huset om honom. Särskilt. Tanken var väl att man nu hade chansen att med ett par missilbomber från en drönare slå ut hela gänget.

Men så går Humam Khalil Abu-Mulai al-Balawi och spränger sig och sju CIA-agenter i luften på en amerikansk bas i Afghanistan. Han gick där som ett barn i huset.

Det krig mot al-Qaida som Obama nu förklarar har ju redan pågått i drygt åtta år i Afghanistan, har spritt sig till Pakistan och Somalia och är nu under utveckling i Jemen. Det är ett krig som föder sig självt – och som genom EU:s gränsbevakning och summariska migrationspolitik riskerar att växa till ett världskrig. Ty det bedrivs genom bombningar som överallt skördar civila offer.

al-Qaida ska bekämpas polisiärt och genom rättsförfarande, inte militärt och rättslöst. Hittills har kriget mot al-Qaida i sig inneburit kollektiv bestraffning av hela befolkningar och uppväckande av berättigat raseri hos drabbade civila. I Pakistan har det lett till ett förödande inbördeskrig, i Somalia har det fördjupat konflikten och lett till att de mest fanatiska kunnat ta över.

Det är ingen överdrift att säga att kriget mot terrorismen överallt varit kontraproduktivt. När den åsikten hart när framstår som den allmänna meningen, blundar man och kör vidare. Detta är farligt. Vi borde inte vara så följsamma. Var finns EU:s ”självständiga röst”? Var finns FN:s eget initiativ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: