Opinion

19/12 -09 Wolodarskis oskuld. Nycander…

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 20 december 2009

Gick igenom gamla tidningar. De var många. Tog en paus. Tog på mig jackan och baskern och gick ut ett tag, sopade bort snön från verandan, trappan ,vägen ut till brevlådan, är noga med att sopa mig ner till gruset, eftersom det annars blir en hal stig ner till vägen och jag inte har någon sand att strö på i efterhand. Gick in igen och fortsatte med tidningarna, fastnade i en argumentering av Peter Wolodarski, Dagens Nyheters politiske redaktör. Hans ledare handlade om klimatmötet i Köpenhamn, om vad som bör göras och slutade så här:

”För drygt 20 år sedan visste knappt någon om hotet från den globala uppvärmningen. Nu talar till och med diktatorerna i Peking om klimatförändringen. Det borde ses som ett fall framåt med tanke på de usla förutsättningarna.”

… för drygt 20 år sedan.

För tretti år sedan, i januari 1980, skrev jag i Dagens Nyheter en artikel med rubriken ”Ökad förbränning av olja och kol kan ge världskatastrof om femtio år”. Jag hade haft ett långt samtal med Henning Rohde på meteorologiska institutionen i Stockholm.

Jag återkom sedan på vår kultursida till saken åtskilliga gånger under 80-talet. Och på en särskild sida i tidningen, ägnad miljöjournalistik, skrev Erica Bjerström och andra om saken. Jag undrar om det fanns någon stor tidning i landet för mer än ”drygt 20 år sedan” som skrev mer om riskerna för klimatet än den tidning Wolodarski i dag  har förtroendet att skriva ledare i.

Jag hade flera samtal med Peter Wolodarskis företrädare Svante Nycander i klimatfrågan, samtal som Svante inledde. Han var djupt bekymrad. Sedan …

Sedan kom en vändning. På nyåret 93 var DN:s vetenskapssida, alltid publicerad på fredagar, borta. Och ledarsidan drev en kampanj mot ”domedagsprofeter”, ledd av Wolodarskis företrädare Hans Bergström. Denne ekade en kampanj ledd av den nyliberala tankesmedjan Timbro, finansierad av Svenskt Näringsliv. Timbro gav ut en rad böcker i ärendet. De handlade alla om att kampanjerna mot fossila bränslen baserade sig på feltolkningar. Och Östersjön var ”frisk”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: