Opinion

10/12 -09 Rosengårds arbetslöshet – 62 procent

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 10 december 2009

Morgondagern efterträds av middagsljuset, svagt, som efterträds av kvällsskymningen, som inträffar klockan 15. Den skymning som kommer av godhjärtat naivitet efterträds av …

”Låt invandrarna bosätta sig var de vill i Sverige”. Det är rubriken över gårdagens artikel på DN Debatt.

Två nationalekonomer har skrivit den, Olof Åslund och Oskar Nordström Skans.

Min första tanke är … att de inte förstått. Eller inte hört talas om.

De som kommer har inte hört talas om att det är hopplöst i Bergsjön, Biskopsgården, Rosengård o s v.

I Rosengård är arbetslösheten 62 procent.

I Bergsjön utanför Göteborg är rekryteringen till gangsterligorna förödande för många unga människor.

Segregering, arbetslöshet, trångboddhet, hopplöshet, brottslighet.

De kommande väljer lätt att komma till människor med samma språk, till släktingar och vänner. De vet inte att de samtidigt kommer till segregering, arbetslöshet, trångboddhet och hopplöshet.

Här måste till ett tredje alternativ: att man verkligen tar hand om dem som kommer med sikte på deras långsiktiga frihet.

Så här skriver Kristina Mattsson i sin bok ”De papperslösa och de aningslösa” (Sthlm 2008), med hänvisning till en utredning om arbetskraftsinvandring (SOU 2005:50): ”Om vi begränsar vårt Europafokus till västra Europa, så behövs här 47 miljoner immigranter mellan 1995 och 2050 bara för att behålla  nuvarande befolkningsstorlek.”

Här ett förslag till en ny form av integration. Det innefattar en sammanslagning av bistånd och flyktingmottagning. Alla som kommer tas om hand. Alla placeras i kommuner där man behöver folk och där det finns jobb. Alla går i skola från första dagen. Svenska språket, vårdkunskap och miljöteknik prioriteras. Alla studerar på statsgaranterade lån. De som vill återvända till sina länder efter fullbordad utbildning, får sina lån avskrivna och erbjuds jobb inom biståndet, inte minst med arbeten där de har användning för utbildning i miljöteknik. De invandrare som vill stanna betalar av på sina lån i vanlig ordning sedan de fått ett arbete.

Man kan invända att förslaget är alltför långtgående. Och att ett avreglerat samhälle är dåligt rustat att genomföra reformer som kostar mycket i början men är mycket lönande i längden.

Emellertid … sorgligt nog måste man frukta att alternativet är en hårdnande människojakt vid EU:s gränser och en ökande misär i svenska storstadsghetton. Plus ett Säpo, som tillåts få (”måste få”) allt större spaningsmöjligheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: