Opinion

13/11 -09 Ord i Somalia, ord i Afghanistan

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 13 november 2009

Ord och etiketter. Svårt att förstå. Förstå rätt. Döma rätt. Bomba rätt.

De här terroristerna som värvas i Rinkeby till Somalia. Unga somalier som reser hem igen, värvade till inbördeskriget …

… det verkar som om man utgick från att de är värvade till terrorism och följaktligen ”terrorister”.

Men hur är situationen i Somalia? Om det kunde man exempelvis läsa i Svenska Dagbladet 5 maj förra året. Det var i en artikel av Eva Plesner. I korthet var det som följer.

”Förbundet av islamiska domstolar” hade fått ordning på åtminstone ena halvan av Somalia. För en tid rådde fred i landet. ”Man kunde exempelvis för första gången på länge ta sig tvärs igenom huvudstaden Mogadishu utan att bli pungslagen vid krigsherrarnas  vägspärrar.”

Men landet var delat. Etiopiska trupper skyddade Quislingregeringen i Baidoa.

När Förbundet av islamiska domstolar gick i krig mot den av Etiopien skyddade delen av Somalia, stödde USA Quislingregeringen, kallade in ytterligare etiopiska trupper och började bomba Förbundets stridskrafter.

USA:s motivering var ett löst antagande: Förbundet av islamiska domstolar antogs vara al-Qaidabehärskat. Följaktligen var det rätt av Väst och Etiopien  att blanda sig i Somalias inbördeskrig. Aktionen ingick i ”kriget mot terrorismen”.

Svenska myndigheter bör ta sig en funderare. Ska unga svensk-somalier som vill resa och slåss i hemlandet betraktas som terrorister eller som frihetskämpar?

Bakgrunden till situationen i Somalia är en rad olyckliga omständigheter. Grannskapet till Etiopien är en, främmande länders utfiskning av landets fiskevatten är en annan, främmande länders dumpning av avfall vid landets kuster en tredje.

Finns det inte risk att Somalia utvecklas till ett nytt Afghanistan?

Apropå Afghanistan läste jag idag i International Herald Tribune om en amerikansk gallup som gjorts där. 71 procent av de tillfrågade stödde regeringens försök att hantera säkerhetssituationen genom förhandlingar med talibanerna och försök till försoning med dem.

Krigströttheten överskuggar allt annat.

Och hur går det i Waziristan. Har Pakistans armé kört fast där? Inte ett ljud därifrån i svenska media … vad jag kan se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: