Opinion

27/10 -09 Hanne Kjöller och historien

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 28 oktober 2009

Hanne Kjöller är ledarskribent i Dagens Nyheter. På dess ledarsida kommenterar hon Michael Moores film ”Capitalism: A love story”.

Hon konstaterar att det för Michael Moore bara finns ett alternativ till kapitalismen: socialism. Och hon fortsätter, vänd till publiken:

”Europa har ju – till skillnad från USA – provat det, och han skulle ju kunna fråga dem som växte upp på fel sida av järnridån hur kul det var. (…) En av huvudpoängerna med det liberala, demokratiska samhället är ju att det också ger utrymme åt dem med andra uppfattningar.”

Hanne Kjöller har alltså inte hört talas om Hjalmar Branting. Han var socialist. Han genomförde – tillsammans med liberalerna – demokratin i Sverige.

En annan socialist, Tage Erlander, var svensk regeringschef  i drygt två decennier. Vi hade den blandekonomi, som i Amerika, ofta med fasa, kallas socialism. Några grundpelare i den: valutareglering, kreditreglering, generella socialförsäkringar, alltsammans blott en dröm för Obama.

Och vad yttrandefriheten beträffar: det finns en tendens som visar sig stark när blandekonomin får kapitalistisk slagsida – tendensen till pressmonopol.

Hanne Kjöller skriver inom en koncern som lagt beslag på en mycket stor del av ”det fria ordet” i Sverige, där inte en enda riksspridd morgontidning tillhör vänstersidan i debatten.

När Sverige var som mest socialistiskt var yttrandefriheten i praktiken mycket större än nu.

Den svenska socialismen har varit liberal. Den svenska liberalismen däremot är på väg att göra sig urarva. Det är synd på minnet av Karl Staaf och Elin Wägner.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. margaretha lagerlöf said, on 31 oktober 2009 at 11:37

    man kan ju tillägga a propos mediemonopolet att Dan Browns bok säljs i varenda pressbyrå, inte bara i bokhandlare, även lilla Cooå vid Roslags Näsby M


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: