Opinion

13/10 -09 Afghanistans kvinnor

Posted in Uncategorized by kelagerlof on 13 oktober 2009

”Hur fasansfull kvinnors ställning i Afghanistan än kan tyckas för de av oss som lever i Västvärlden är det sorgligt nog så att de afghanska kvinnornas svåraste problem inte har med patriarkatet att göra. Deras största problem är krig.”

Sonali Kolhatkar och Mariam Rawi skriver så i gårdagens Aftonbladet. Den förra är biträdande chef för Afghan Women`s Mission, den andra medlem av Revolutionary Association of Women of Afghanistan. De fortsätter sin talan för Afghanistans kvinnor på följande sätt:

”Mer än 2000 civila dödades i Afghanistan under 2008. Och katastrofala flygangrepp som det i Fahraprovinsen i maj som dödade uppskattningsvis 120 människor – många av den kvinnor och barn – får nu dödssiffran att stiga ytterligare. Afghaner som överlever dessa attacker flyr ofta till städerna, där de inhyses i överbefolkade flyktingläger. De lever där i tält utan mat, vatten och filtar, och dödstalen stiger. (…) Livet är inte bättre för dem som inte flyr. En tredjedel av Afghanistans befolkning lever i svår fattigdom. Dödligheten i samband med barnafödande är den näst högsta i världen, och afghanska barn löper 25 procents risk att dö innan de har fyllt fem år. Så ser krigets konsekvenser ut. (…) Den amerikanska närvaron i Afghanistan gör ingenting för att skydda afghanska kvinnor. (…) Kvinnor tvingas offra sig själva i en aldrig tidigare skådad omfattning. (…) Feminister världen runt måste sluta att tillåta att feminismens goda namn manipuleras och används som täckmantel för ännu ett aggressionskring.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: